A-
A
A+

In Memoriam Иван Нейков

01.08.2023С дълбока скръб посрещнахме новината за внезапната кончина на Иван Нейков, посредник на НИПА, министър на труда и социалната политика (1997-2001), преподавател по трудово право и социално осигуряване в СУ "Св. Климент Охридски" и в Нов български университет, завеждащ правен отдел и заместник-председател на КНСБ (1990-1997), председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика и член на Българската асоциация по трудово право и обществено осигуряване.

Иван Нейков беше не само забележителен професионалист и практик в областта на труда и социалната политика, но обаятелен и сърдечен, достоен и доблестен човек, отдаден на мечтата за справедлив и по-добър живот на хората на труда, на европейския социален просперитет на обществото. Той участва активно и ръководи хармонизирането на българското трудово законодателство със стандартите на МОТ и Европейския съюз.

Като министър на труда и социалната политика Иван Нейков бе в основата на измененията и допълненията в Закона за уреждане на колективните трудови спорове, с които се създаде Националния институт за помирение и арбитраж. Незаменимият му опит и експертиза бяха решаващи за успешно проведените от него посреднически процедури, а дългогодишното му сътрудничество с НИПА допринесе изключително за развитието на Института, за подобряване на нормативната уредба, свързана с посредничеството и арбитража на НИПА.

Изказваме истинска и дълбока почит и признателност към делото на Иван Нейков!

Поклон пред светлата му памет!


Галерия

© Национален институт за помирение и арбитраж